Behind the Picture – W O R N

Updates

Ajattelin alkaa kirjoittamaan tarinoita siitä miten jotkut suosituimmat kuvani ovat syntyneet. Ensimmäisessä tarinassa kerron “WORN” kuvan syntymisestä. Paljastan teille hieman kuvaustekniikkaa, suunnittelua ja kuvankäsittelyä.

W O R N

W O R N
Suunnittelu
Tämän upean, kuluneen aallonmurtajan löysin loppukesästä 2011. Olin kuvaamassa erästä toista maisemaa samalla rannikolla kun niemen takaa löysin tämän kohteen. Silloin en kuitenkaan ehtinyt enää kuvaamaan koska pimeä tuli nopeasti ja olin käyttänyt auringonlaskun tämän toisen kohteen kuvaamiseen. Sinä kesänä/syksynä en enää ehtinyt tehdä reissua tälle rannikolle vaan jouduin jättämään takaraivoon ajatuksen tulevasta kuvasta. 2012 keväällä eräs viikonloppu sääennusteet näyttivät loistavilta. Oli luvattu sopivasti pilviä, mutta ei kuitenkaan vesisadetta. Paikan päälle tuli todettua Pekka Poudan oikeaan osuminen. Taivaalla oli sopiva määrä tummempaa pilveä, jotka toivat mukavasti kontrastia.

Tekniikka
Kuten kuvasta voi havaita, tässä on käytetty pitkää suljinaikaa. Kuvatiedosto ilmoittaa 127 sekuntia. Näin pitkään suljinaikaan päiväsaikaan pääsin B+W:n tummimmalla harmaasuotimella. Tarkennus ja sommittelu on hyvä tehdä ennen kuin näin tumma suodin on optiikan nokalla. Tämä reilu kahden minuutin suljinaika teki aalloista tasaisia ja toi pilviin liikettä. Silloin kun suljinajat ovat näin pitkiä, on hyvä käyttää tukevaa jalustaa ja kaukolaukaisinta. Kamerassa käytin peilinlukitusta, jotta kaikki tärähdykset saadaan pois. ISO:n säädin pienimmälle mahdolliselle ja manuaalisäädöillä laitoin suljinajan “bulb” asentoon. Jalustan koukkuun laitoin vielä Lowepro reppuni roikkumaan lisätueksi. Otin tästä paikasta n. 5 eri ruutua, eri rajauksilla. Valotuksen sain kerralla sopivaksi käytettyäni “LongTime” matkapuhelinsovellusta. Tämän mittaisilla suljinajoilla suunnittelu ja valmistautuminen on erittäin tärkeää, sillä yhden kuvan ottamisessa saattaa helposti kulua 5-10 minuuttia. Tämän kuvan kanssa meni ensin 2 minuuttia suljinaikaan + raaka kuvan kirjoitus kortille kesti reilu 2 minuuttia + seuraavaa kuvaa varten rajauksen muutos + linssin/suotimen puhdistus.

Käsittely
Kuvankäsittelyssä käytin Adoben Lightroom 3 ohjelmaa. Ensiksi väänsin kuvan mustavalkoiseksi, sillä tiesin jo ennen kuvan ottamista, että tästä tehdään mustavalkoinen kuva. Sitten tummensin hieman taivasta Lightroomin grad. työkalulla ja alaosaa valotin hieman lisää. Koko kuvan kontrastia ja terävyyttä lisäsin hieman. Linssissäkin oli ollut hieman roskia jotka poistin Lightroomin tahrapoisto-ohjelmalla eli sillä ympyräjutulla. Ensin meinasin rajata kuvan neliöksi, mutta jotenkin tämä panoraamamainen rajaus toimi paremmin. Ainakin se on Canvas tauluna näyttänyt hyvältä.

Tässä kaikki tällä kertaa. Seuraavassa Behind the Picture kirjoituksessa kerron erään vaelluskuvan syntymisestä.

Advertisements

2 thoughts on “Behind the Picture – W O R N

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s