Behind the picture – F I E L L U

Updates

Kuten jo aikaisemmin lupailin, niin seuraavassa “behind the picture” tarinassa kirjoitan yhdestä vaellusreissulla otetusta kuvasta. Tässä kirjoituksessa käyn läpi pitkille vaelluksille valmistautumista ja miten syntyi “F I E L L U” valokuva. Kuva otettiin kesällä 2012, jolloin kiersimme Kevon Luonnonpuistossa 80km mittaisen Kuivin vaellusreitin.

F I E L L U

Fiellu II | KEVO

Suunnittelu
Vaelluksille on aina hyvä etukäteen tutustua reittiselosteeseen. Itse opiskelin Luontoon.fi sivustolta Kevon Kuivin reitin reittiselostuksen. Mietin selostuksen avulla pituudet jokaiselle päivälle ja parhaimmat kuvauspaikat. Topograafisen kartan avulla oli hyvä hahmottaa vesistöt ja Kevon kanjonin jyrkimmät kohdat. Nähtävyyksien kuvaamisen yritin aina ajoittaa aamuun tai iltaan eli ei mielellään kaikista kirkkainta säätä. Tämän vaelluksen aikana saimme kylläkin nauttia pari päivää vesisateesta jolloin yli kirkkaudesta ei ollut pelkoa. Vesi/tihkusateella onnistuinkin taltioimaan upean dramaattisia tummia pilviä, mutta kalustonkin sai suojata kunnolla. Tämän FIELLU-kuvan kohdalla elimme jo alkuiltaa. Päivän mittaan oli ollut vaihtelevaa säätä. Välillä satoi ja välillä paistoi. Kuvaus hetkelle onneksi saapuivat pilvet ja överi kirkkaudesta ei kärsitty. Fiellun putouksen kuvaamista odotin etukäteen erittäin paljon ja olin googlannut siitä muiden ottamia kuvia. Tajusin, että nyt on sellainen paikka jossa ei saa tyriä. Alkuperäinen suunnitelma toimi hyvin ja saavuimme Fiellulle kolmannen vaelluspäivän iltana.

Vaelluksille lähtiessä varustuksen valinta on yksi suurimpia haasteita. Tälle reissulle jouduin miettimään n. 4-5 päivän vaatetuksen ja eväät. Mukaan tietysti tulee rinkka ym. perus retkitavarat. Noissakin tavaroissa alkaa painoa jo olemaan ihan kohtuullisesti ja sitten pitäisi vielä saada kuvauskalustokin mukaan. Aluksi katsoin pakollisen kaluston eli kameran+yleisoptiikan ja jalustan. Sitten aloin pyörittelemään, että otanko telelinssin vai laajiksen. Päädyin ottamaan 10-24mm laajiksen tuon perus 17-50mm optiikan lisäksi. Tähän päädyin ainoastaan edellisvuotisen UKK vaelluksen perusteella. Siellä en telelle löytänyt juurikaan käyttöä. Noh jälkiviisaana voin sanoa, että Kevolla tele olisi ollut hyvä olla mukana. Mutta toisaalta niin myös muillekin optiikoille löytyi käyttöä. Kaikkea kun ei vaan pysty ottamaan mukaan. Muistikortteja pakkasin kolme kappaletta mukaan, yhden vara-akun ja suotimista otin pari harmaa suodinta (ND8 ja ND110) ja yhden puoliharmaan. Kameran+optiikan+lisätarvikkeet pakkasin Lowepro Toploaderiin jonka kiinnitin rinkan sivulle vyötärön korkeudelle. Toisen optiikan pakkasin vyötärön toiselle sivulle Lowepro S&F Lens Caseen. Alla kuva kaikista tavaroista joita reissussa kannoin (puuttuu osa eväistä). Rinkan paino taisi olla hieman yli 20kg.

Vaellusvarustus - Kevo 4 päivää

Tekniikka
Kuvasin Fiellulta monta otosta suoraan sen vierestä, joista myös yhden julkaisin (http://teemuoksanen.kuvat.fi/kuvat/Retki/K+E+V+O/FIELLU+WATERFALL+-++KEVO.jpg). Tästä kuvasta en kerro tällä kertaa sen enempää. Kuvauksen jälkeen vietimme putouksen vierellä taukoa ja nautimme evästä. Oli aika jatkaa eteenpäin ja kahlata joen yli. Edessä oli jyrkät ja pitkät rappuset jotka hapottivat oikein kunnolla. Rappusten yläpäässä huomasin upean näkymän putoukselle. Tästä oli vielä saatava kuva! Heitin rinkan maahan ja kaivoin kameran ja jalusta esiin. Asetin jalustan harjanteen reunalle jotta pääsin zoomaamaan pienen koivikon läpi. Kuvasin tämän 17-50mm zoomilla jossa zoomin käänsin 25mm. Suotimeksi valitsin ND8 harmaasuotimen jotta veden liike saatiin maitomaiseksi. Lankalaukaisimen tökkäsin kameraan. Otin n. 3-5 kuvaa eri rajauksilla. Kameran asetukset olivat F/22, ISO 100 ja 1 sekunti. Tuo yhden sekunnin suljinaika oli loistava jotta vesi saatiin maitomaiseksi. Pidemmällä suljinajalla puiden liike tuulessa olisi tehnyt metsästä liian suttuisen.

Jalustan ottaminen retkille on aina iso kynnys, koska kaikkea “ylimääräistä” painoa haluaa välttää. Tosin näin pitkien valotuksien kuvaaminen on mahdotonta ilman tukevaa jalustaa. Minulla oli mukana tukeva hiilikuitujalusta, joka on hieman kevyempi ja mukavampi kantaa kuin alumiininen. Voin myös suositella uusia hienoja kompakteja kolmijalkoja (esim. Sirui T-1005X).

Käsittely
Tällä kertaa kuvaan jätetään värit. Metsän vihreys ja veden vaaleus toi kivaa sävyä ja kontrastia. Tätä kuvaa terävöitin hieman Lightroomin valmiilla asetuksilla. Taivasta tummensin hieman jotta pilviin saatiin ilmettä. Clarityä ja vihreätä sävyä korostin vielä hieman lisää. Cloonauksella poistin linssistä muutamat vesipisarat joita linssiin oli kuvaushetkellä jäänyt. Putouksen vierellä kuvattaessa tuuli piiskasi välillä kunnon vesisuihkua vesiputouksesta ja optiikkaa/suodinta sai aika tiuhaan kuivata. Highlight säätimellä korostin vielä veden valkeutta putouksessa. Se oli siinä, vesileima ja kuva ulos.

Tässä tämän vaelluskuvan tarina. Otan mielelläni palautetta ja ehdotuksia vastaan tulevista tarinoista.

Koko kuvasarja Kevolta osoitteessa:
http://teemuoksanen.kuvat.fi/kuvat/Retki/K+E+V+O

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s